DOĞAL VE KATKISIZ ÜRETİM
ŞEKEROĞLU KALİTESİ İLE EŞSİZ LEZZETLER
DOĞAL VE KATKISIZ ÜRETİM
ŞEKEROĞLU KALİTESİ İLE EŞSİZ LEZZETLER
Lokum Çeşitleri Nelerdir?

Lokum Çeşitleri Nelerdir?

Lokum hem Türkiye’de hem Avrupa’da popüler olan yiyeceklerden bir tanesidir. Yüzyıllardır yapılan lokum, Türk yaşamının her anında vardır. Bol köpüklü Türk kahvesinin en lezzetli eşlikçisidir. Özellikle Osmanlı Dönemi’nde lokum her evde bulunmaktaydı. Türk lokumu olarak da anılan lokum, birçok çeşidi ile bilinir. Peki, lokum çeşitleri nelerdir? İşte, lokum çeşitleri ile ilgili bilmeniz gereken detaylar. 

Türk Lokumu Nedir?

Türk lokumu, nişasta ve şekerden yapılır. Şeker yerine bal ve pekmez ile de tatlandırılabilir. Aynı zamanda içerisinde kuruyemişler ve meyveler de kullanılabilir. Örneğin, fıstıklı lokum ve fındıklı lokum yapılabilmektedir. Böylece çok çeşitli lokumlar ortaya çıkabilir. Hem Türklerin hem turistlerin akın ettiği İstanbul Kapalıçarşı’da ünlenmiştir. Lokum, neredeyse herkesin damak tadına uygundur. Pek çok çeşidi ile sonsuz ve farklı ikramlar sunma şansı elde edersiniz. 

Lokum, doyurucu yapısı ile tatlı ihtiyacınızı sonuna kadar karşılayabilir. Atıştırmalık ihtiyacınızı karşılamanızı sağlıyor. Lezzeti ne olursa olsun herkesin afiyetle yiyebileceği lokum çeşidi vardır. Şekeroğlu Online lokum çeşitleri ile yaratıcı lezzetleri tatma şansı elde edersiniz. 

Lokumun Tarihi

Kesin olmamakla birlikte lokum, Pers İmparatorluğu’nda hüküm süren Sasaniler tarafından tüketilmekte idi. Sasaniler zamanındaki “abhisa” tatlısı, lokumun kökeni olarak bilinir. Hacı Bekir Efendi lokumun ilk üreticilerindendir. Hacı Bekir Efendi 1777 yılında Kastamonu ilinden İstanbul’a gelerek dükkân açmıştır. Ardından lokum üretmeye başlamıştır. Hatta dönemin padişahı tarafından sarayın tatlıcısı olarak görevlendirilmiştir. 

Lokum Anadolu’da 15 yüzyıldan beri biliniyor. Fakat 17. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’nda popüler hale geliyor. Avrupa’da bir İngiliz seyyah sayesinde “Türk lokumu” olarak anılmaya başlanıyor. Ayrıca Avrupa’da lokum şekeri adıyla da biliniyor. 

Lokum Çeşitleri Nelerdir?

Lokumun pek çok çeşidi vardır. En popüler olanlarından bazıları şu şekildedir:

Fıstıklı lokum

Lokum çeşitleri arasında en popüler olanlarından bir tanesi fıstıklı lokumdur. Özellikle Antep fıstıklı lokum oldukça fazla tüketilen lezzetler arasındadır. Fıstıklı lokum hem kare hem yuvarlak şekilde üretilmektedir.  

Güllü lokum

Gül lokumu pudra şekeri ve gül suyundan yapılmaktadır. Bu lokumlar, Türkiye’nin her yerinde satılmaktadır. Gül aromalı lokum düğünlerde, etkinliklerde ve mevlütlerde ikramlık olarak sunulmaktadır. 

Limonlu lokum

Limon aromalı lokum, tatlı ve ekşi tadı sevenler için uygundur. Aynı zamanda Türk lokumunun klasik lezzetlerinden bir tanesidir. Karışık meyve aromalı lokumlar da oldukça fazla rağbet görmektedir. Sevdiğiniz meyve aromalarına göre lokum seçimi yapabilirsiniz.

Fındıklı lokum

Fındıklı lokum çeşitleri de Türkiye’nin her yerinde satılmaktadır. Lokumun içerisine taze fındıkların eklenmesi ile yapılır. Ancak güvenilir markalardan lokum alışverişi yapmayı unutmamalısınız. Bu sayede kaliteli fındıklı lokum yeme şansı elde edersiniz. 

Narlı lokum

Türkiye’de sıklıklı nar üretimi yapılmaktadır. Bu nedenle nar aromalı lokum da sevilen tatlar arasında yer almaktadır. En ucuz lokum denilince akla gelmektedir. Bu lokum ile maliyetten tasarruf ederken lezzeti doruklarda yaşamanız mümkündür.

Hindistan cevizli lokum

Hindistan cevizi aromalı lokum, rahatlatıcı ikramlıklardan bir tanesidir. Fındık ve nutella kaplamalı rulolar halinde sunulabilir. Özellikle sevdiklerinizle olan sohbetlerinizin lezzetli eşlikçisidir.

Çikolatalı lokum

Çikolatalı lokum en popüler lezzetler arasında yer almaktadır. Özellikle çocuklarınızın tatlı ihtiyacını gidermek için idealdir.  

Lokumun Faydaları Nelerdir?

Lokumun birçok faydası bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şu şekildedir:

  • Vücutta biriken zararlı maddelerin atılmasına olanak tanıyabilir. Çünkü lokum protein içeriği ile bilinir.
  • Günde sadece 4 lokum tüketmek günlük protein ihtiyacınızı karşılamanızı sağlayabilir. 
  • İltihabın azalmasına yardımcı olabilir. Aynı zamanda kandaki şekeri arttırabilir. Bu nedenle şeker hastası kişilerin lokum tüketirken dikkatli olması gerekir. 
  • Çok kısa sürede yakılabilir. Bu sayede kısa sürede enerji üretmenizi sağlayabilir. 
  • Cilt için faydalar sunabilir. Genellikle kilo vermek isteyenler ödemi atmak için lokum tüketebilir. 
  • Çıbanları ve yaraları iyileştirebilir. Böbreklerde kum ve taş oluşmasına engel olabilir. 
  • Yara ve sivilcelere iyi gelebilmektedir. Aynı zamanda tatlı ihtiyacınızı karşılamanızı sağlar. 

Not: Herhangi bir alerjik reaksiyon riskine karşı her bir lokumu tüketmeden önce doktorunuza danışmanızda yarar vardır. 

Lokumun Besin Değerleri ve Kalorisi

Lokumda kullanılan malzemeler farklı olabilmektedir. Bu nedenle lokumun besin değeri ve kalorisi farklı olabilmektedir. Sade lokumun 100 gramında 359 kalori bulunmaktadır. 1 küp sade lokum (10gr) 36 kalori etmektedir. 

Ayrıca sade lokum, 100 gramında 89.28 gram karbonhidrat, 0.19 gram yağ ve 0.12 gram protein barındırır. Formda kalmak istiyorsanız, diyetisyeninizin önerdiği miktarlarda lokum tüketmelisiniz.