Bir ısırık alıp dilinizde eriyen lokum çeşitlerinin Türk mutfağında önemli bir yeri vardır. Lezzetin zarif yolculuğunu sunmaktadır. Pek çok kültürde kutlama, misafirperverlik ve keyif anlarının ayrılmaz parçasıdır. Lokum asırlardır birçok medeniyetin sofrasındadır. Yunan, Türk ve Arap gibi birçok kültürde lokumun ismi farklı çeşitlerle bilinmektedir.
Lokum çeşitleri her damak zevkine uygun seçenekler sunar. Ancak lokum, kalitenin ve lezzetin buluştuğu markalardan alınmalıdır. Bu sayede tatlı ihtiyaçlarınıza en iyi çözümü bulmuş olursunuz.
Lokum birçok çeşidi ile popülerdir. Ancak yaygın olarak bilinen bazı lokum çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar şu şekildedir:
Fıstıklı lokum, hamuruna fıstık eklenerek yapılır. Yani fıstık tadı ile zenginleştirilmiştir. Fıstıklı lokum bazı meyve türleri ile de yapılır. Örneğin, nar ve elma aromalısı vardır. Aynı zamanda lokumun çifte kavrulmuşu da vardır. Damak zevkine göre seçim yapılabilmektedir.
Fındıklı lokum geleneksel hamura fındık eklenmesi ile yapılır. Lokumu çifte kavrulmuş şeklinde de sunulabilmektedir. Fındıklı lokum da meyve aromalı olabilir.
Antep fıstığı, kendine özgü kıtırlığı ile bilinmektedir. Antep bölgesindeki lokumların ana malzemesi olarak Antep fıstığı kullanılmaktadır. Misafirperlik sofralarının vazgeçilmezidir. Bu da hamura Antep fıstığı karıştırılarak yapılmaktadır.
Gül özü veya gül suyu ile hazırlanır. Bu gül çiçeklerinin eşsiz aromasını yansıtmasını sağlar. Aynı zamanda hoş bir kokusu vardır. Özel günlerde ve kutlamalarda sıkça tercih edilmektedir.
Çeşitli meyve suları ve özleri kullanılarak oluşturulur. Bu lokum çeşidi, özellikle özel kutlamalarda tercih edilmektedir. Hem görsel hem lezzet açısından çekicidir. Özellikle meyve severler için uygundur.
Tarçın baharatı ile tatlandırılır. Özellikle düğünlerde ve davetlerde tüketilebilir. Günlük tüketime de uygundur.
Lavanta çiçeklerinin özündeki aromalarla tatlandırılır. Besleyici bir tatlı alternatifi sunmaktadır.
Lokum çeşitleri doğru şekilde saklanması gerekmektedir. İşte, lokum çeşitlerini saklamanın yolları.
Hava geçirmez kaplarda saklanmalıdır. Bu kaplar, lokumları dış etkenlerden ve nemden korur.
Serin ve kuru yerlerde saklamalısınız. Direkt güneş ışığı almayan bir yer uygun olacaktır.
Lokumların üzeri kâğıt ile kaplanabilir. Bu sayede lokumların birbirine yapışmasını önlersiniz.
Aromadan uzak tutmalısınız. Saklandıkları ortamda güçlü kokuların olmadığından emin olmalısınız.
Uzun süre saklamayı düşünüyorsanız, dondurucuda saklamak iyi bir fikir olacaktır. Ancak dondurucudan çıkarınca biraz oda sıcaklığında bekletmelisiniz.